Povidlové koláče
Seznam surovin
Povidlový koláč:
- máslo 140 gramů (+ na pokapání)
- žloutek 4 kusy
- cukr moučkový 60 gramů
- citronová kůra
- mandle 20 gramů (nastrouhané)
- sůl 1 špetka
- smetana 1 hrnek
- mouka 500 gramů
- povidla (na potření)
- perník (na posypání)
- cukr moučkový (na posypání)
Kvásek:
Postup přípravy
1. Máslo utřete do pěny, po jednom do ní zapracujte žloutky a moučkový cukr, citronovou kůru, mandle a sůl. Přidejte vzešlý kvásek a smetanu a po částech zapracujte mouku. Středně tuhé těsto nechte asi 45 minut kynout na teplém místě.
2. Pak z něj vytvořte 6 bochánků. Na lehce pomoučněné ploše je rozválejte do tvaru placky o průměru asi 10 cm a přesuňte na pečicím papírem vyložený plech. Potřete povidly, posypte nastrouhaným perníkem,
zakapejte je rozpuštěným máslem a nechte na plechu asi 10 minut dokynout.
3. V troubě předehřáté na 180 °C je pečte asi 20 minut, až okraje zezlátnou.
4. Po vychladnutí nakrájejte koláče na díly a poprašte cukrem.
Poznámka k receptu
doba přípravy 40 minut + doba kynutí
Načítám komentáře...