Pražské koláče
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- mouka pšeničná hrubá 180 gramů
- cukr 110 gramů
- olej 110 gramů
- vejce 2 kusy
- mléko 200 mililitrů
- cukr vanilkový 1 balíček
- droždí 30 gramů
- rum 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- vejce 1 kus (na potření)
Na krém:
- mléko 400 mililitrů
- pudinkový prášek vanilkový 1 balíček
- cukr vanilkový 2 balíčky
- smetana na šlehání 1 decilitr
Na drobenku:
- máslo 60 gramů
- cukr 60 gramů
- mouka pšeničná hrubá 60 gramů
- skořice 1 špetka (mletá)
Postup přípravy
Rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci hladké mouky rozmícháme v části vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
V míse smícháme oba druhy cukru a mouky, sůl, rum, vejce a olej, přilijeme kvásek a zbylým vlažným mlékem zaděláme těsto, které propracujeme a necháme na teplém místě vykynout.
Pak ho znovu promícháme vařečkou, necháme vykynout a ještě jednou promícháme vařečkou (těsto je pak vláčnější a jemnější). Z těsta vytvarujeme malé bochánky, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, trochu je zmáčkneme dlaní a necháme znovu vykynout.
Každý bochánek potřeme vejcem, posypeme drobenkou připravenou smícháním všech přísad prsty a upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 190 °C. Vychladlé koláčky rozkrojíme a naplníme pudinkovým krémem.
Z pudinkového prášku, cukru a mléka uvaříme krém podle návodu na obalu, necháme ho vychladnout a pak do něj lehce vmícháme ušlehanou šlehačku.
Načítám komentáře...