Půlnoční koláčky
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 125 gramů
- cukr moučkový 50 gramů
- máslo 60 gramů (změklé)
- žloutek 2 kusy
- sůl 1 špetka
Na polevu:
- cukr moučkový 100 gramů
- bílek 1 kus (malý)
- šťáva citronová (několik kapek)
- potravinářské barvivo (červené)
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- čokoláda bílá (na slepení)
- cukrářské zdobení (barevné, na naplnění, např. srdíčka, hvězdičky, sněhové vločky, kuličky...)
Postup přípravy
Z prosáté mouky, cukru, změklého másla, žloutků a špetky soli vypracujeme jemné těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme alespoň 30 minut odležet v chladu.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát, vykrájíme z něj kolečka a přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení. Ve třetině koleček ještě vykrojíme kulaté otvory, vše vložíme do trouby vyhřáté na 180 ° C a pečeme 8 – 10 minut. Upečená kolečka necháme vychladnout na rovné podložce.
V čisté misce utřeme dvakrát prosátý moučkový cukr s bílkem a citronovou štávou, až vznikne hustá bílá poleva (trvá to asi 15 minut). Menší část polevy oddělíme, obarvíme ji červenou potravinářskou barvou, po obvodu poloviny plných koleček namalujeme tenkou linku a necháme ji zaschnout. Pak kolečka vyplníme bílou polevou a když opravdu důkladně zaschne, nakreslíme na ně zbylou červenou polevou číslice jako na hodinách a hodinové ručičky ukazující za 5 minut 12.
Na zbylá plná kolečka přilepíme pomocí rozehřáté bílé čokolády kolečka s vykrojeným otvorem a vnitřek naplníme cukrovým sypáním. Na slepená kolečka pak čokoládou přilepíme kolečka s namalovanými hodinami a necháme důkladně zaschnout.
Poznámka k receptu
Malování hodin vám usnadní hotové barevné polevy prodávané v tubách nebo speciální cukrářské fixy s jedlou barvou, které seženete nejlépe v internetových obchodech s potřebami pro cukráře.
Načítám komentáře...