REBARBOROVÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 450 gramů
- cukr moučkový 75 gramů
- sůl mořská 1 lžička
- máslo 125 gramů
- sádlo 75 gramů
- ocet jablečný 1 lžíce
- voda 125 mililitrů (ledová)
Náplň:
- mandle 60 gramů (mleté)
- jahody 500 gramů
- rebarbora 300 gramů
- cukr moučkový 220 gramů
- vejce 1 kus
- cukr krupice 2 lžíce
Postup přípravy
1. Nejdřív připravte těsto: v míse smíchejte mouku, cukr, sůl, máslo a sádlo. Rukama hněťte sypkou část směsi s máslem a sádlem, dokud nezačne připomínat jemnou strouhanku. Přidejte ocet, vodu a spojte dohromady v hrubé těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut odpočinout do lednice.
2. Vyndejte těsto z lednice a rozdělte na 2 části. První část vyválejte na čtverec o tloušťce asi 3mm a vyložte jím dno zapékací formy. Posypte mandlovou moučkou.
3. Troubu předehřejte na 170°C. Jahody očistěte a nakrájejte na kostičky, rebarboru omyjte a nakrájejte asi na 1cm kousky. Dejte vše do jedné mísy, přidejte cukr, kukuřičný škrob a promíchejte. Hotovou směs vložte do zapékací mísy.
4. Rozválejte druhou část těsta asi na tloušťku 4mm a vykrájejte asi 16 proužků. Na vrchu koláče vytvořte z proužků mřížkový vzor. Na závěr stlačte okraje a ořízněte přebytečné těsto.
5. Vejce rozšlehejte, potřete jím koláčové těsto a posypte cukrem. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 170°C asi 1 hodinu do zlatohněda. Před podáváním nechte 30 minut odležet.
Poznámka k receptu
Pokud milujete vůni jahod, tenhle recept nesmíte vynechat. Po vyndání z trouby totiž koláč provoní celý byt létem.
Načítám komentáře...