ROZMARÝNOVO-BANÁNOVÝ TATIN
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- máslo 100 gramů
- mléko 100 mililitrů (polotučné)
- vejce 1 kus (velké)
- cukr krupice 75 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka (malá)
- banány 3 kusy
Karamel:
- cukr krupice 50 gramů
- smetana na šlehání 40 mililitrů
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Nejprve připravte karamel: cukr nechte na pánvi rozpustit na karamel, za stálého míchání k němu přilijte smetanu a krátce povařte, aby se spojil do hladké hmoty. Jemně osolte, zvýrazní to chuť karamelu.
2. Připravte těsto: v míse promíchejte vejce s cukrem. Máslo rozpusťte, a dokud je horké, přilijte studené mléko, směs vlijte k vejci, přidejte všechny ostatní suroviny a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Formu vyložte pečicím papírem. Vlijte karamel, na něj rozložte podélně rozkrojené banány a zalijte je připraveným těstem. Dejte formu do trouby předehřáté na 180°C a pečte 20–25 minut. Koláč nechte trochu zchladnout a pak ho vyklopte, aby se zkaramelizované banány dostaly navrch.
Poznámka k receptu
Variace na známý francouzský koláč nás uhranula spojením jemných chutí banánu a karamelu. Je skvělý teplý a možná by byl dobrý i studený, ale to těžko zjistíte – jakmile ho ochutnáte, neodtrhnete se od něj.
FORMA O PRŮMĚRU 20CM
Načítám komentáře...