Růžičkový jablečný koláč

Seznam surovin

Na těsto:

Na krém:

Na jablečné růžičky:

Kromě toho:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, vejcem, dření vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku a pomerančovou kůrou. Přidáme mandle a po částech mouku a uhněteme hladké těsto. Rozválíme ho na pomoučeném válu na kulatý plát, přeneseme ho do vymazané a vysypané kulaté koláčové formy a prsty umačkáme na dno a k okrajům. Přebytečné okraje těsta odřízneme, dno propícháme vidličkou a formu s těstem uložíme do chladničky.

Mezitím připravíme krém. Mouku smícháme s oběma druhy cukru a pomerančovou kůrou. Přidáme žloutky a trochu mléka a dobře promícháme. Přilijeme zbylé mléko a víno, směs přelijeme do kastrůlku, který umístíme do horké vodní lázně a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Hotový krém necháme prochladnout.

Jablka omyjeme a z každého odkrojíme ze tří stran dužninu tak, aby zůstal jen jádřinec. Dužninu pak nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky.

Na těsto ve formě nalijeme připravený krém a rozetřeme ho do stejnoměrné vrstvy. Vždy jeden plátek jablka stočíme do ruličky a postavíme na krém (začneme po obvodu). Kolem něj pak postupně skládáme další plátky jako okvětní lístky. Takto postupně vytvoříme růžičky po celém povrchu krému.

Růžičky na povrchu lehce potřeme pomocí štětce rozehřátou meruňkovou zavařeninou, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut dozlatova.

Poznámka k receptu

Pokud jsou plátky jablek křehké a při tvarování se lámou, vždy jich několik zahřejte krátce, asi 10 vteřin, v mikrovlnné troubě.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...