Růžičkový jablečný koláč
Seznam surovin
Na těsto:
- máslo 125 gramů (změklé)
- cukr moučkový 70 gramů
- vejce 1 kus
- vanilkový lusk 1/2 kusu
- pomerančová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
- mandle 100 gramů (jemně mleté)
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
Na krém:
- mouka pšeničná hladká 4 lžíce
- cukr 6 lžic
- cukr vanilkový 1 balíček
- pomerančová kůra 1 lžička (nastrouhaná)
- žloutek 3 kusy
- mléko 400 mililitrů
- víno bílé 100 mililitrů
Na jablečné růžičky:
- jablka 5 kusů (hezká, větší, nejlépe s červenou slupkou)
- zavařenina meruňková 2 lžíce
Kromě toho:
- máslo (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Postup přípravy
V míse vyšleháme změklé máslo s cukrem, vejcem, dření vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku a pomerančovou kůrou. Přidáme mandle a po částech mouku a uhněteme hladké těsto. Rozválíme ho na pomoučeném válu na kulatý plát, přeneseme ho do vymazané a vysypané kulaté koláčové formy a prsty umačkáme na dno a k okrajům. Přebytečné okraje těsta odřízneme, dno propícháme vidličkou a formu s těstem uložíme do chladničky.
Mezitím připravíme krém. Mouku smícháme s oběma druhy cukru a pomerančovou kůrou. Přidáme žloutky a trochu mléka a dobře promícháme. Přilijeme zbylé mléko a víno, směs přelijeme do kastrůlku, který umístíme do horké vodní lázně a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Hotový krém necháme prochladnout.
Jablka omyjeme a z každého odkrojíme ze tří stran dužninu tak, aby zůstal jen jádřinec. Dužninu pak nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky.
Na těsto ve formě nalijeme připravený krém a rozetřeme ho do stejnoměrné vrstvy. Vždy jeden plátek jablka stočíme do ruličky a postavíme na krém (začneme po obvodu). Kolem něj pak postupně skládáme další plátky jako okvětní lístky. Takto postupně vytvoříme růžičky po celém povrchu krému.
Růžičky na povrchu lehce potřeme pomocí štětce rozehřátou meruňkovou zavařeninou, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Pokud jsou plátky jablek křehké a při tvarování se lámou, vždy jich několik zahřejte krátce, asi 10 vteřin, v mikrovlnné troubě.
Načítám komentáře...