Rybízový koláč
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- mléko 2,2 decilitru
- cukr krupice 80 gramů
- žloutek 2 kusy
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- olej 1 lžíce
- máslo 100 gramů
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- sůl
Na náplň:
- rybíz červený 400 gramů (nebo bílý)
- tvaroh měkký 250 gramů (kostka)
- vejce 1 kus
- cukr moučkový 50 gramů
Na drobenku:
- máslo 80 gramů
- mouka pšeničná hrubá 60 gramů
- mandle 40 gramů (nahrubo mleté)
Postup přípravy
Rozdrobené droždí zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky. Promícháme, zakryjeme ubrouskem a v teple necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). V míse utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem. Přidáme citronovou kůru, mouku se solí, kvásek a olej. Po částech přilijeme zbylé mléko a zaděláme těsto, které důkladně propracujeme. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou a necháme v teple hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozprostřeme rukama navlhčenýma olejem na plech s vyššími okraji vyložený papírem na pečení a okraje koláče mírně zvedneme. Tvaroh vyšleháme s vejcem a cukrem. Potřeme jím těsto a rovnoměrně ho posypeme rybízem. Mouku s kousky másla, cukrem a mandlemi promneme na drobenku, kterou posypeme vrch koláče.
Koláč necháme ještě 10 minut v teple kynout a pak pečeme při 180 °C 35 - 40 minut.
Recept na kynuté těsto najdete zde.
Poznámka k receptu
Tvarohovou nádivku můžete vynechat a místo toho přidejte více ovoce a připravte i více drobenky na posypání.
Načítám komentáře...