Rybízový koláč s marcipánem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 225 gramů
- máslo 150 gramů
- cukr 50 gramů
- mouka (na vál)
- tuk 1 lžíce (na vymazání)
Na náplň:
- rybíz červený 700 gramů (nebo bílý)
- marcipán 300 gramů (marcipánová hmota)
- máslo 225 gramů
- vejce 3 gramy
- želatina 8 plátků (bílá)
- šťáva pomerančová 150 mililitrů
- cukr moučkový 4 lžíce
Postup přípravy
Rybíz důkladně oberte, omyjte a nechte okapat.Mouku prosejte na vál, nakrájejte do ní máslo, přisypte cukr a rukama zpracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte uležet 30 minut v chladu. Odpočatým těstem vyložte vymazanou koláčovou formu a okraje vytáhněte do výše. Těsto propíchejte několikrát vidličkou. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte při 200°C 15 minut.
V míse vymíchejte máslo, vejce a marcipánovou hmotu do hustého krému. Krémem potřete předpečený koláčový korpus. Vraťte do trouby, teplotu snižte na 170°C a pečte asi 30 minut, až jsou okraje zlatohnědé. Koláč nechte vychladnout.
Želatinu nechte změknout ve studené vodě, vyždímejte a rozpusťte v horké vodě. Promíchejte ji s pomerančovou šťávou a s cukrem, přidejte rybíz a hmotu nechte v chladu, až začne tuhnout. Želírovací hmotou potřete koláč a dejte do chladu úplně ztuhnout. Krájejte na trojúhelníky a podávejte vychlazené.
Načítám komentáře...