Rychlá jablková buchta
Seznam surovin
- jablka 4 kusy (větší)
- mouka pšeničná polohrubá 450 gramů
- cukr moučkový 350 gramů ((můžete dát víc i méně))
- tuk 120 gramů (na pečení, rozpuštěný)
- vejce 3 kusy
- smetana na šlehání 1 kelímek
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- tuk (na vymazání plechu)
- strouhanka (na vysypání plechu)
Na ozdobení:
- jablka (tenké plátky)
- smetana na šlehání
- meduňka (nebo máta, na ozdobení)
Postup přípravy
Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle (měli bychom získat asi 500 g nastrouhaných jablek). Vložíme je do mísy, přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, cukr, vejce a rozpuštěný tuk a vše dobře promícháme.
Připravené těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo jen pokrytý papírem na pečení), vložíme ho do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 35 minut dozlatova.
Upečenou buchtu necháme vychladnout a pak ji nakrájíme na čtverečky, které před podáváním ozdobíme ušlehanou smetanou, plátky jablek a případně i lístky meduňky nebo máty.
Poznámka k receptu
Buchtu můžete ještě vylepšit podle vlastní chuti a domácích zásob. Ozdobte ji třeba jiným ovocem (čerstvým nebo zavařeným) nebo sladkou omáčkou (prodává se i hotová s označením topping).
Načítám komentáře...