Rychlé kynuté koláčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- sůl 1 špetka
- kypřící prášek do pečiva 1 balení
- cukr 3 lžíce
- droždí 1 kostka
- mléko 250 mililitrů
- žloutek 3 kusy
- máslo 250 gramů (nebo hera)
- citronová kůra 1 lžička
- cukr vanilkový 1 balení
- vejce 1 kus (na potření)
- tuk (na vymazání)
- mouka (na vál)
- tvarohová náplň 200 gramů (nebo maková, povidlová, ořechová)
- cukr moučkový 1 lžíce (na posypání)
- cukr vanilkový 1 lžíce (na posypání)
- drobenka
Postup přípravy
Droždí rozdrobte do trošky vlažného mléka, přimíchejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek.
Tuk dejte do kastrůlku a nechte při velmi mírné teplotě rozehřát. Mouku prosejte s práškem do pečiva do mísy, přidejte zbytek cukru, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru.
Ve zbytku mléka rozkvedlejte žloutky a spolu s kváskem zamíchejte do sypké směsi. Rozehřátý vlažný tuk vlijte ke hmotě a vypracujte (ručně nebo elektrickýcm hnětačem) hladké těsto.
Část těsta přendejte na pomoučený vál, rozválejte na plát a vykrajujte malá kolečka. Do středu každého položte lžičku náplně, okraje spojte uprostřed (vytvoříte jakýsi raneček), za slepené okraje chyťte balíček do ruky a hladkou část omočte v rozkvedlaném vejci a ponořte do drobenky.
Raneček položte na vymazaný plech drobenkou navrch. Takto zpracujte všecho těsto, které v mezičase přikryjte suchou utěrkou. Koláčky upečte v předehřáté troubě při 180°C dozlatova.
Ještě teplé můžete posypat moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Poznámka k receptu
Do koláčků můžete také zabalit rybízový rosol. Řidší zavařenina nebo čerstvé ovoce by se mohly roztéct.
Načítám komentáře...