Rýžový koláč
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- žloutek 1 kus
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 1 lžíce
- droždí 15 gramů
- mléko 100 mililitrů
- máslo 30 gramů
Na mléčnou rýži:
- rýže 150 gramů
- cukr krupice 200 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- máslo (1 oříšek másla)
- vejce 3 kusy
- mandlová esence 2 kapky
- skořice 2 špetky
- mléko 1 litr
Postup přípravy
Vypracujete kynuté těsto, udělejte z něj bochánek a nechejte vykynout v teple 20 až 30 minut.
Rýži propláchněte, povařte ji 3 až 4 minuty ve velkém množství osolené vody. Sceďte a dejte do 1/2 litru vařícího mléka, do nějž jste případně přidali vanilku. Vařte 15 až 20 minut. Mezitím vyložte dortovou formu pečícím papírem.
Vyválejte těsto, dejte ho do formy a nechejte asi ještě 10 minut vykynout.
Dokončete rýži: přidejte cukr, máslo a skořici, nechejte vychladnout. Vmíchejte žloutky a sníh z bílků. Nalijte na těsto, které jste propíchali vidličkou a pečte 15 - 20 minut ve středně teplé troubě. Před podáváním hojně posypejte práškovým cukrem
Poznámka k receptu
Rýžový koláč je specialita z Cách. Jedná se vlastně o "křížence" mezi nákypem a koláčem.
Načítám komentáře...