Šachovnicový koláč s ovocem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- sůl 1 špetka
- mléko 180 mililitrů (vlažné)
- cukr 1 lžíce
- droždí 20 gramů
- máslo 70 gramů
- mandlové lupínky 100 gramů (na posypání)
Na náplň:
- meruňky 500 gramů
- mák 150 gramů
- mléko 100 mililitrů
- citronová kůra 1 lžička
- džem 1 lžíce (pikantní )
- tvaroh měkký 250 gramů
- vejce 1 kus
- cukr vanilkový 1 balení
Postup přípravy
Do hrnku nalijte vlažné mléko, přidejte k němu lžíci cukru, lžíci hladké mouky, droždí, rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte větší část mouky, přidejte špetku soli, nalijte vzešlý kvásek a rozehřáté vlažné máslo. Vypracujte těsto, do kterého podle potřeby zapracujte zbylou mouku, aby vzniklo vláčně středně tuhé těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout.
Omyjte a rozpulte meruňky. Umletý mák zalijte vařícím mlékem, krátce povařte, odstavte, vmíchejte džem a podle chuti cukr. Tvaroh rozmíchejte s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, cukrem podle chuti a nakonec vmíchejte žloutek.
Vykynuté těsto rozválejte, položte na velký plech vyložený pečícím papírem, vytlačte ho do krajů. Šachovnicově pokryjte půlkami meruněk, mákem a tvarohem. Připravený koláč posypte buď mandlovými lupínky, nebo drobenkou. Vložte ho do předehřáté trouby a při 180°C upečte.
Načítám komentáře...