Skořicové točenky - šneci
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- sůl 1 špetka
- cukr 100 gramů
- vejce 1 kus
- droždí 30 gramů
- máslo 70 gramů
- mléko 250 mililitrů
- citronová kůra 1/2 kusu (z 1/2 citronu)
- šťáva citronová 1/2 kusu (z 1/2 citronu)
- rozinky 50 gramů
- ořechy vlašské 50 gramů
- skořice 1 lžíce (mletá)
- cukr krystal
- cukr třtinový
- vejce 1 kus (na potření)
Postup přípravy
Z droždí a trochy mléka, mouky a cukru připravte kvásek. Do mísy prosejte větší část mouky, přidejte sůl, rozpuštěné máslo, ve zbytku mléka rozšlehané vejce, cukr, citronovou šťávu i jemně
nastrouhanou kůru a vzešlý kvásek. Zpracujte na vláčné a ne moc tuhé těsto, zakryjte ho utěrkou a nechte nakynout.
Pak těsto krátce prohněťte, rozválejte na obdélník asi 1 cm silný, potřete ho rozšlehaným vejcem, posypte nasekanými ořechy, rozinkami, skořicí a cukrem. Volně stočte do rolády. Režnou nití nakrájejte asi 2 až 3 cm silná kolečka, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je ještě 10 až 15 minut kynout, potřete je vajíčkem, vložte do předehřáté trouby a zvolna je pečte cca 10 minut.
Nechte je trochu vychladnout a pocukrujte.
Poznámka k receptu
Kynuté těsto udělejte nejdříve řidší a pak vždy postupně přidáváním mouky zahušťujte, až dosáhnete potřebné hustoty.
Načítám komentáře...