Sladký dýňový koláč
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 370 gramů
- máslo 140 gramů (vychlazené)
- voda 3 lžíce
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- fazole 1 hrst (na vysypání)
Na náplň:
- dýně 1 kus (menší)
- cukr 175 gramů
- smetana na šlehání 1,75 decilitru
- džem meruňkový 55 gramů
- vejce 3 kusy
- cukr hnědý 2 lžíce
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžíce
- skořice 2 lžičky (mletá)
- zázvor 1 špetka (mletý)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme máslo a vznikne drobenka. Do ní přidáme vodu a promícháme. Pokud je těsto suché, přilijeme ještě vodu. Těsto vytvarujeme do bochánku, zabalíme do fólie a vložíme alespoň na hodinu do lednice. Před dalším použitím pak těsto necháme dojít
do pokojové teploty.
Vymazanou a vysypanou koláčovou formu vyložíme těstem a vložíme na 15 minut do mrazáku.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu s těstem vyložíme pečicím papírem, zatížíme fazolemi, aby se těsto nezvedlo při pečení, vložíme do trouby a pečeme asi 15 minut. Po upečení necháme vychladnout a vyjmeme fazole. Pak korpus vložíme znovu do trouby a pečeme dalších 15 minut. Po upečení necháme úplně vychladnout a teplotu v troubě snižíme na 150 °C.
Dýni očistíme, nakrájíme na menší kousky, v hrnci rozvaříme a poté rozmixujeme. V míse smícháme oba cukry, škrob, skořici, zázvor a sůl. Přimícháme vychladlé pyré, obě smetany a vejce. Těsto ve formě potřeme marmeládou a vlijeme do něj dýňovou náplň. Koláč znovu vložíme do trouby a
pečeme asi 1 hodinu.
Po upečení necháme koláč úplně zchladnout a podáváme jej dobře vychlazený.
Načítám komentáře...