Sladký koláč s "volskými oky"
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá (na pomoučení)
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- tuk 60 gramů
- cukr moučkový 50 gramů
- mléko 1,5 lžíce
Na náplň:
- mák 150 gramů
- mléko 50 mililitrů
- tuk 30 gramů
- cukr krupice 70 gramů
- žloutek 1 kus
- skořice 1 lžička (mletá)
- badyán (mletý)
- hřebíček (mletý)
- zázvor (mletý)
- kompot meruňkový 9 kusů (půlek meruněk)
- džem meruňkový 2 lžíce
- bílek 1 kus
- cukr vanilkový 20 gramů
Postup přípravy
Mouku prosejeme s kypřicím práškem. Změklý tuk utřeme s prosetým cukrem a vešleháme vodu nebo mléko, postupně přidáme mouku a zpracujeme vláčné těsto. Těsto přikryjeme a necháme v chladu půl hodiny odležet.
Mák umeleme najemno a přelijeme horkým mlékem. Změklý tuk utřeme s cukrem a žloutkem a vmícháme koření. Těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Z odkrojků těsta utvoříme proužky, které rozložíme na okraj formy a ozdobně narýhujeme vidličkou.
Těsto potřeme makovou náplní a poklademe meruňkami, formu vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a těsto upečeme. Marmeládu nahřejeme a ihned jí potřeme meruňky. Vychladlý koláč přendáme na mísu. Z bílku a cukru ušleháme tuhý sníh a nastříkáme ho kolem meruněk.
Poznámka k receptu
Sníh kolem meruněk můžete nahradit šlehačkou.
Načítám komentáře...