Smetanový koláč
Postup přípravy
Část mléka smícháme s droždím, špetkou cukru a lžičkou mouky a necháme vzejít kvásek. Pak k němu přidáme zbytek cukru, mouky a mléka, vejce, sůl a rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Mezitím utřeme smetanu se žloutky a cukrem. Přisypeme krupici a zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, přeneseme ho na vymazaný plech a potřeme ho vrstvou připravené náplně. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 35 minut dozlatova.
Po vychladnutí koláč nakrájíme a podáváme ozdobený smetanou (šlehanou nebo zakysanou) a čerstvými jahodami.
Načítám komentáře...