Sněhový koláč s rybízem
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 185 gramů
- máslo 113 gramů (změklé)
- cukr krystal 55 gramů
- žloutek 2 kusy
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl
Náplň:
- rybíz červený 250 gramů
- bílek 2 kusy
- cukr krystal 11 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. V misce smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo a vypracujte směs podobnou drobence. Promíchejte se žloutky a vytvořte těsto. Na lehce pomoučené ploše vyválejte těsto do kruhu, vložte do nízké koláčové formy a důkladně přitlačte ke stěnám. Odřízněte přebytečné těsto a dno propíchejte vidličkou. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 20 minut.
2. Zatímco se peče korpus, připravte náplň. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh, přidejte třetinu cukru smíchaného s kukuřičným škrobem a důkladně do sněhu zapracujte. Šlehejte ještě 2 minuty a postupně přidejte zbývající cukr. Nakonec do sněhu lehce vmíchejte odstopkovaný rybíz, nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby na 10 minut nebo dokud povrch lehce nezezlátne.
Poznámka k receptu
Tenhle koláč je plný kontrastů - těsto je křehké, náplň dokonale krémová, ve sladké chuti občas cinkne kyselá, a i když vypadá mistrovsky, příprava je rychlá a snadná.
Načítám komentáře...