Šnekový koláč
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- mléko 2,5 decilitru (vlažné)
- tuk 60 gramů
- cukr 40 gramů
- žloutek 1 kus
- droždí 20 gramů
- sůl 1 lžička
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání formy)
Na náplň:
- jablka 400 gramů (oloupaná)
- rozinky 60 gramů
- med 2 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
- pudinkový prášek vanilkový 2 lžičky
- skořice 2 lžičky (mletá)
- hruškovice 1/2 decilitru
Na potírání:
Postup přípravy
V hrnku nebo misce rozmícháme menší množství vlažného mléka s droždím, několika lžícemi mouky a lžičkou cukru, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít.
Do mísy nasypeme prosátou mouku, přilijeme zbylé vlažné mléko a přidáme i zbylý cukr. Pak přilijeme žloutky ohřáté na pokojovou teplotu, přidáme rozpuštěný vlažný tuk a citronovou kůru a nakonec vzešlý kvásek a za postupného přisypávání soli důkladně vše promícháme vařečkou, až se těsto spojí (trvá to nejméně 20 minut). Zpracované těsto setřeme z vařečky a stěn mísy, jemně poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě (nejvýše do 40 °C) na 30 minut vykynout. Pak ho několikrát promícháme, aby se provzdušnilo, a necháme v míse dokynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát silný asi 5 mm. Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nastrouháme na hrubém struhadle do misky, promícháme je s medem, citronovou šťávou a hruškovící a rozdělíme na plát těsta. Posypeme je rozinkami a poprášíme (nejlépe přes sítko) pudinkovým práškem a skořicí. Náplň urovnáme tak, aby na okraji těsta zbyl volný pruh široký asi 1 cm.
Těsto stočíme jako závin a nařežeme na plátky silné asi 4 cm. Rozložíme je těsně vedle sebe řezem nahoru do vymazané dortové formy a necháme asi 15 minut znovu kynout.
Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a jakmile začne zlátnout, začneme ho potírat marmeládou smíchanou s máslem a vodou a dopečeme dozlatova (celkem asi 40 minut).
Načítám komentáře...