Šnekový koláč s jablky
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů (+ na posypání)
- mléko 250 mililitrů (vlažné)
- sádlo 60 gramů
- cukr krystal 50 gramů
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
- droždí 20 gramů
- sůl 1 špetka
Náplň:
- jablka 500 gramů
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- med 3 lžíce
- rozinky 20 gramů
- skořice 2 lžíce
- ořechy vlašské 20 gramů
Na potření:
Postup přípravy
1. V misce rozetřete droždí se lžící cukru a mouky dohladka, zalijte polovinou mléka, promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít.
2. Do velké mísy prosejte mouku, osolte ji a nasypte cukr. Přidejte vejce, žloutek, zbylé mléko a rozpuštěné sádlo. Nakonec do mísy nalijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké a jemné těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy. V robotu to trvá 10 minut, vařečkou těsto zpracovávejte alespoň 15 minut. Těsto v míse zformujte do bochánku, poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte vykynout.
3. Zatímco těsto kyne, oloupejte jablka a nastrouhejte je nahrubo, zalijte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Vmíchejte med, skořici, rozinky a nasekané vlašské ořechy.
4. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na obdélník silný 5 mm. Náplň rozprostřete na plát těsta tak, aby zůstal na jedné delší straně volný pruh, lépe se tak těsto při rolování spojí. Těsto zarolujte jako závin a rozkrájejte na plátky silné asi 4 cm.
Poznámka k receptu
- Tenhle koláč je ideální společník na pozdně prázdninový piknik. Na jeho porcování vůbec nepotřebujete nůž, každý si jednoduše odtrhne jeden kousek.
- Ingredience na formu o průměru 26 cm.
Načítám komentáře...