Srolovaný kynutý koláč
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- máslo 100 gramů (rozpuštěné vlažné)
- mléko 1,75 decilitru (vlažné)
- mák 70 gramů (mletý)
- višně 60 gramů (nebo třešně, vypeckované)
- cukr krupice 40 gramů
- cukr moučkový 30 gramů
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- zavařenina višňová 4 lžíce
- cukr vanilkový 1 balíček
- bílek 1 kus
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- sůl
- mouka pšeničná polohrubá (na vál)
- máslo 25 gramů (na potření)
Postup přípravy
TĚSTO: Rozdrobené droždí smícháme v hrnku se lžičkou krupicového cukru a lžičkou mouky, zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a kvásek necháme na teplém místě vzejít. Mezitím prosejeme do mísy mouku se solí, vmícháme zbylý krupicový a vanilinový cukr a citronovou kůru. Ve středu uděláme důlek, nalijeme do něj kvásek a máslo a pomocí zbylého vlažného mléka zaděláme vláčné těsto. Poprášíme ho moukou, mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme v teple hodinu vykynout.
ROLOVÁNÍ TĚSTA: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme ho na obdélníkový plát silný 1 cm a potřeme mírně rozšlehaným bílkem. Těsto potřeme višňovou zavařeninou, posypeme mákem smíchaným s cukrem a nakonec překrájenými višněmi nebo třešněmi a rukama nádivku přitlačíme k těstu.
Ostrým nožem těsto nakrájíme na asi 5 cm široké pruhy. Dno rozevírací dortové formy vyložíme papírem na pečení a boky potřeme máslem.
Jeden pruh těsta srolujeme a položíme do středu formy. Potřeme ho po obvodu zbylým rozšlehaným bílkem a přitiskneme k němu další pruh obloženého těsta. Takto pokračujeme, až spotřebujeme všechny pruhy těsta. Formu uzavřeme, koláč necháme v teple ještě 15 minut kynout, pak ho vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme 55 minut.
Recept na kynuté těsto najdete zde.
Načítám komentáře...