STROUHANÝ KAKAOVÝ KOLÁČ
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- máslo 250 gramů (změklé)
- cukr krystal 140 gramů
- kakao 50 gramů (holandské)
- žloutek 2 kusy
- mléko 8 lžic
- kypřící prášek do pečiva 12 gramů
Náplň:
- tvaroh 500 gramů
- sýr Mascarpone 500 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžíce
- mléko 3 lžíce
- semínka (z 1 vanilkového lusku)
Postup přípravy
1. Připravte těsto: máslo vyšlehejte a za stálého šlehání postupně přidávejte cukr, dokud se v másle nerozpustí. Žloutky vyklepněte do hrnečku s mlékem, rozmíchejte a část nalijte do mísy. Ve větší misce prosejte mouku s kakaem a práškem do pečiva a po částech, společně s mlékem a žloutky, zapracujte. Z těsta vytvořte váleček, zabalte jej do potravinářské fólie a uložte na hodinu do mrazáku.
2. Pekáček vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C. Do velké mísy dejte tvaroh, mascarpone, přidejte podle chuti cukr, semínka z vanilkového lusku a v mléce rozmíchaný škrob. Těsto vyjměte z fólie a nahrubo nastrouhejte asi ²/ ³ množství do připraveného pekáčku. Rozprostřete ho, ale moc neupěchujte, aby na něm bylo pořád znát, že je strouhané. Nalijte na ně náplň a zbylým těstem náplň rovnoměrně postrouhejte. Koláč vložte do trouby a pečte 40 minut. Před porcováním nechte zcela vychladnout.
Poznámka k receptu
Nebojte se přidat do těsta víc kakaa, než jste zvyklí – nahořklý tón totiž skvěle souzní se sladkou chutí a vláčnou strukturou náplně. A ze starého známého koláče je najednou gastronomický objev.
PEKÁČ 30x20 CM
Načítám komentáře...