Strouhaný tvarohový koláč
Seznam surovin
- olej kokosový 3 lžíce
- cukr hroznový 50 gramů
- žloutek 1 kus
- mléko 150 mililitrů
- mouka špaldová 400 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- kakao 2 lžíce
- bílek 2 kusy
- cukr hroznový 100 gramů
- tvaroh 2 balení
- žloutek 1 kus
Postup přípravy
Kokosový olej vyšlehejte se sladidlem. Poté zamíchejte žloutek a mléko. V mouce vmíchejte prášek do pečiva a kakao a tuto sypkou směs vpracujte do té tekuté. Dle potřeby můžete přidat mouku. Těsto by mělo mít konzistenci jako na vánoční cukroví (linecké). Po řádném zapracování těsto vložte do sáčku a nechte 30-60 minut v mrazničce - tady platí, že čím déle, tím lépe pak můžete těsto strouhat, takže se rozhodně nebojte i té hodiny.
Mezitím si připravte krém. Z bílků a sladidla vyšlehejte tuhý sníh. Ve větší míse smíchejte tvaroh se žloutkem a nakonec přidejte vyšlehaný sníh. Směs pořádně promíchejte, ať se tvaroh všude smísí se sněhem.
Těsto vydělejte z mrazničky a rozdělte na polovinu. Druhou polovinu můžete dát zase do mrazničky. Formu si vystelte pečícím papírem a jednu polovinu těsta na ni nastrouhejte nebo jen vytlačte. Ze strouhání je větší radost, ale zabere to také více času. Poté si dle svých představ ještě těsto upravte, aby bylo po celém dně. Na těsto nalijte tvarohovou směs a pěkně uhlaďte.
Z mrazničky si vydělejte druhou polovinu těsta a nastrouhejte na krém. Sice to strouhání déle trvá, tak proto doporučuji řádné mražení, práce je pak mnohem jednodušší. Po nazdobení koláč vložte do předehřáté trouby a pečte cca 30 - 40 minut při 180 °C.
Načítám komentáře...