Sváteční koláčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- máslo 100 gramů
- mléko 2,6 decilitru
- cukr 80 gramů
- vejce 2 kusy
- droždí 30 gramů
- sůl 1 špetka
- vejce 2 kusy (na potření)
- rozinky 1 hrst (nebo loupané mandle, na ozdobení)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- povidla 250 gramů (švestková)
- cukr skořicový 1 balíček
- rum 1 lžíce
- ořechy vlašské 250 gramů (mleté, případně lískové)
- cukr 80 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- strouhanka 1 lžíce
- tvaroh měkký 250 gramů
- máslo 30 gramů
- cukr 10 gramů
- žloutek 1 kus
- pudinkový prášek vanilkový 1 lžíce
- rum 1 lžíce
Postup přípravy
Rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžíci mouky rozmícháme v části vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme rozehřáté vychladlé máslo, cukr, vejce, sůl, vzešlý kvásek a zbylé mléko a vypracujeme těsto, které rozdělíme na 20 dílů.
Vytvoříme z nich kuličky, rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a necháme vykynout. Pak každou kuličku mírně stlačíme do tvaru koláčku, potřeme vejcem a do středu dáme trochu náplně.
Koláčky ozdobíme mandlemi nebo rozinkami, vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a upečeme dozlatova. Hotové koláčky pocukrujeme a můžeme je ještě ozdobit koktejlovými třešněmi.
Recept na ořechovou nádivku najdete zde.
Recept na povidlovou nádivku najdete zde.
Recept na tvarohovou nádivku najdete zde.
Načítám komentáře...