Svatomartinské koláče
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů (+na poprášení)
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 100 gramů
- žloutek 2 kusy
- vejce 1 kus (+na potření)
- droždí 42 gramů (čerstvé)
- mléko 220 mililitrů (podle nasákavosti mouky)
- sádlo 180 mililitrů (nejlépe husí)
- máslo (rozpuštěné s rumem na potření )
Náplň:
Drobenka:
- máslo 150 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- mouka pšeničná hrubá 150 gramů
Postup přípravy
1. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr, žloutky, vejce a rozdrobené droždí. Přilijte mléko a nakonec rozpuštěné vlahé sádlo. Z těchto surovin vypracujte hladké nelepivé těsto. Poprašte ho moukou a zakryté nechte asi 40 minut kynout.
2. Těsto pak na pomoučené ploše ještě jednou ručně propracujte. Oddělujte z něj 20 menších kuliček a každou roztlačte dnem sklenky, aby vznikl důlek na náplň. Troubu předehřejte na 180 °C.
3. Koláčky potřete rozmíchaným vejcem, naplňte je povidly nebo jinou náplní, ozdobte mandlemi, posypte drobenkou promíchanou z uvedených surovin a pečte, až jejich okraje zezlátnou.
4. Ještě teplé koláčky potřete rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Po vychladnutí je můžete poprášit moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Sváteční oběd je vždy dobré zakončit něčím sladkým. V tomto případě jsou to výborné koláčky, jejichž těstu dodává vláčnost sádlo z husy, které se tak skvěle uplatní.
Načítám komentáře...