Švestkové galetky
Seznam surovin
Křehké těsto:
- mouka pšeničná hladká 160 gramů
- máslo 113 gramů (studené)
- voda 60 gramů (ledová)
- cukr 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
Náplň:
- švestky 10 kusů
- ostružiny 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- cukr vanilkový 2 lžíce
- cukr třtinový 1 lžíce (+ na posypání)
- máslo 1 lžíce
- žloutek 1 kus
- mléko 1 lžíce (plnotučné)
- skořice 1/4 lžičky
- citronová kůra (z půlky citronu)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Mouku nasypte do velké mísy, přidejte cukr, sůl a promíchejte. Máslo nakrájejte na malé kostičky, nasypte do mísy a rukama vypracujte směs podobnou drobence. Přilijte vodu a rychle vypracujte těsto. Podle potřeby ještě po troškách přidejte vodu, těsto však nepřepracujte, musí v něm zůstat malé kousky másla. Vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici.
2. Na pomoučené pracovní desce, lehce posypané moukou, vyválejte těsto a vykrájejte z něj kolečka. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C. V malé misce smíchejte mouku, oba cukry, skořici, citronovou kůru a sůl. Na vypeckované a pokrájené švestky a ostružiny nasypte připravenou směs, důkladně je v ní obalte a rozložte je doprostřed koleček. Okolo nechte asi 1,5 cm volného prostoru. Těsto přehněte přes ovoce, vytvořte úhledné varhánky nebo jen tak, náhodně, na několika místech zmáčkněte.
3. Žloutek v malé mističce rozmíchejte s mlékem, směsí potřete ozdobný okraj a posypte zbylým cukrem. Na ovoce dejte máslo nakrájené na malé kostičky a vložte plech do trouby. Pečte dozlatova, bude to trvat asi 20 minut. Galetky chutnají nejlépe ještě vlažné, s kopečkem zakysané smetany.
Načítám komentáře...