Švestkové koláčky s makovou drobenkou
Seznam surovin
- švestky 700 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- tuk 100 gramů (na pečení)
- cukr 100 gramů
- žloutek 2 kusy
- mléko 2,5 decilitru (vlažné)
- droždí 30 gramů
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- vejce (na potření)
- cukr moučkový (vanilkový, na posypání)
Na makovou drobenku:
- cukr krupice 100 gramů
- mák 60 gramů (mletý)
- mouka pšeničná polohrubá 50 gramů
- máslo 5 lžic
Postup přípravy
Droždí a špetku mouky rozmícháme v 5 lžících vlažného mléka a tento kvásek necháme stát asi 20 minut na teplém místě, až vzejde. Mezitím smícháme mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme žloutky a změklý tuk, přilijeme kvásek a za postupného přilévání zbylého mléka vypracujeme vláčné těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 45 minut vykynout.
Švestky omyjeme a vypeckujeme. Všechny přísady na drobenku smícháme a dobře promneme prsty. Z vykynutého těsta pomocí lžíce vykrajujeme stejné kousky, které na pomoučeném válu zakulatíme a vytvarujeme z nich koláčky. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení a do středu každého uděláme důlek, který naplníme vypeckovanou švestkou a posypeme makovou drobenkou.
Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dorůžova. Hotové koláčky pocukrujeme.
Načítám komentáře...