Švestkové rozpeky
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- cukr 100 gramů
- tuk 100 gramů
- žloutek 2 kusy
- mléko 2,5 decilitru
- droždí 30 gramů
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- máslo (na vymazání plechu a pomaštění)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
Postup přípravy
Švestky vložíme do misky, zalijeme slivovicí a necháme uležet do druhého dne za občasného promíchání.
Droždí rozmícháme se lžící mouky a lžičkou cukru v části vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, rozehřátý zchladlý tuk, žloutky a špetku soli, přilijeme vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko a vypracujeme vláčné těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (mělo by zdvojnásobit svůj objem).
Vykynuté těsto přeložíme na pomoučený vál a rozválíme ho na silnější plát, který nakrájíme na čtverce o velikosti asi 9 x 9 cm. Do středu každého čtverce dáme odkapanou švestku a posypeme ji mletým mákem smíchaným s cukrem. Okraje těsta k sobě přitiskneme, ale jen tak, aby byla náplň na spojích vidět.
Naplněné čtverce přeložíme na vymazaný plech, okraje potřeme rozpuštěným máslem, odkrytou náplň také pokapeme máslem, a rozpeky necháme ještě 10 minut kynout. Pak je vložíme do trouby vyhřáté na 170 –180 °C a pečeme 15 - 20 minut dozlatova.
Upečené rozpeky poprášíme moučkovým cukrem a těsně před podáváním je můžeme ještě ozdobit kopečkem šlehačky.
Načítám komentáře...