Švestkový koláč
Seznam surovin
- brambory 250 gramů (vařené ve slupce, oloupané)
- švestky 600 gramů (vypeckované, mražené)
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- mák 80 gramů (mletý)
- tuk ztužený (100%) 60 gramů
- vejce 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 3/4 kusu
- sůl 1 špetka
- tuk ztužený (100%) 1 lžíce (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá 2 lžíce (na vysypání formy)
Na drobenku:
- mouka pšeničná polohrubá 70 gramů
- máslo 50 gramů
- cukr moučkový 60 gramů
Postup přípravy
Změklý tuk utřeme se žloutkem a 100 g cukru, vmícháme prolisované brambory a mouku s práškem do pečiva. Bílek se solí ušleháme do sněhu, do kterého přidáme zbylý cukr. Sníh po částech vmícháme do těsta.
Z mouky, kousků másla a cukru promnutím připravíme žmolenku. Do vymazané a vysypané formy rozprostřeme těsto, které posypeme rovnoměrně mákem. Poklademe půlkami zmrzlých švestek řezem vzhůru.
Posypeme žmolenkou a vložíme do trouby vyhřáté na 175°C. Koláč pečeme přibližně 35 minut, až jsou okraje zlatavé a oddělují se od formy.
Načítám komentáře...