Švestkový koláč s mákem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- tuk 100 gramů (na pečení)
- cukr krupice 80 gramů
- žloutek 2 kusy
- mléko 2,5 decilitru
- droždí 40 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- tuk (na vymazání formy nebo plechu)
- sádlo 3 lžíce (nesolené, na pokapání)
Na náplň:
- švestky 1,5 kilogramu
- mák 200 gramů (mletý)
- cukr krupice 150 gramů
- mléko 2 decilitry (nebo podle potřeby i více)
- skořice 1 špetka (mletá)
Postup přípravy
1. Droždí a špetku cukru rozmícháme v menší části vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbylým krupicovým a vanilinovým cukrem a špetkou soli, přilijeme žloutky rozkvedlané ve zbylém mléce, vzešlý kvásek a rozpuštěný vychladlý tuk a vypracujeme hladké vláčné těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Mezitím připravíme nádivku. Mléko osladíme a přivedeme k varu. Přisypeme mák, za stálého míchání povaříme asi 5 minut, až vznikne hustá kaše (pokud je příliš hustá, zředíme ji trochou mléka), kterou ochutíme skořicí a necháme trochu zchladnout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, opatrně ho přeneseme do vymazané formy (nebo na plech) a rukou namočenou ve vodě těsto rozprostřeme až k okrajům. Těsto poklademe rozpůlenými vypeckovanými švestkami a pomocí cukrářského sáčku mezi ně nastříkáme v proužcích připravenou makovou náplň.
Celý koláč pokapeme rozehřátým sádlem, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a upečeme dozlatova.
Poznámka k receptu
Přichystejte si včas všechny přísady na těsto. Měly by mít stejnou pokojovou teplotu, aby se při tření lépe spojily.
Pokud jsou švestky příliš kyselé, pocukrujte hotový koláč moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
Do náplně můžete přidat trošku rumu, koláč bude voňavější.
Načítám komentáře...