Švestkový litý koláč
Seznam surovin
Těsto:
- mouka 400 gramů (hladká+na poprášení)
- sůl 1 špetka
- cukr 2 lžíce (krupice)
- žloutek 2 kusy
- mléko 350 mililitrů
- droždí 21 gramů
- olej 150 mililitrů (rostlinného)
- švestky 1 kilogram
Drobenka a na dokončení:
- mák 100 gramů (mletý, smíchaný s moučkovým cukrem)
- mouka pšeničná polohrubá 125 gramů
- máslo 60 gramů
- cukr moučkový 60 gramů
- máslo 75 gramů
- rum 2 lžíce (na pokapání)
Postup přípravy
1. Do mísy prosijte mouku se solí. Přidejte cukr, žloutky a vlažné mléko, rozdrobte droždí a vlijte olej. Vařečkou důkladně vypracujte v hladké řídké těsto, hustotou podobné lívancovému, ve kterém se při
propracovávání tvoří vzduchové puchýřky. Povrch těsta lehce poprašte moukou a zakryté nechte na teplém místě vykynout.
2. Těsto vlijte na plech pokrytý pečicím papírem a stěrkou namáčenou ve vlažné vodě rozetřete po celé jeho ploše. Povrch poklaďte rozpůlenými švestkami (řezem nahoru), posypte oslazeným mákem a drobenkou, ručně smíchanou z másla, mouky a cukru, a pečte v troubě předehřáté
na 180 °C asi 35 minut.
3. Po vytažení z trouby pokapejte rozpuštěným máslem s rumem.
Poznámka k receptu
Vymezte si čas na kynutí.
Načítám komentáře...