Tarte Tatin
Seznam surovin
- křehké těsto 250 gramů
- jablka 4 kusy
- cukr 4 lžíce
- máslo 3 lžíce
Postup přípravy
V malém kastrůlku rozehřejeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Pak ho zalijeme 4 lžícemi vody, přidáme máslo a necháme za občasného míchání provařit.
Horký karamel nalijeme do kulaté koláčové formy o průměru asi 26 cm a rozlijeme ho až k okrajům. Jablka oloupeme a vypichovačem z nich odstraníme jádřince, aby jablka zůstala v celku. Každé jablko rozkrojíme na tři kolečka a rozložíme je do formy na karamel.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát siný asi 3 mm. Opatrně ho přeneseme a položíme na jablka a propícháme vidličkou. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a když začne těsto zlátnout, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 15 minut.
Hotový koláč necháme zchladnout, pak ho zakryjeme větším prkénkem a opatrně obrátíme tak, aby těsto bylo dole a jablka nahoře, a podáváme.
Recept na křehké těsto najdete zde.
Poznámka k receptu
Koláč můžete ještě doplnit vanilkovou omáčkou, zakysanou smetanou nebo šlehačkou.
Načítám komentáře...