Těsto na sladké koláče

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V míse rozetřeme droždí se lžičkou cukru a lžičkou mouky. Přidáme 2 lžíce vlažného mléka a kvásek necháme na teplém místě 10 minut vzejít. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji s cukrem, solí a nastrouhanou citronovou kůrou. V další míserozšleháme žloutky s vlažným mlékem, rozehřátým vlažným tukem a vanilkovým aroma a tuto směs vlijeme společně s kváskem do mísy k mouce. Vypracujeme vláčné těsto, poprášíme ho moukou a necháme zakryté utěrkou na teplém místě 40 minut kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejně velké části a vytvarujeme z nich na pomoučeném válu bochánky. Opět je zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.

Vykynuté bochánky rozválíme na pomoučeném válu na čtyři kruhové pláty, u kterých zvedneme okraje, přeložíme je na plech s papírem na pečení, podle chuti naplníme vybranými nádivkami a dalšími ingrediencemi a upečeme.

Tvarohové koláče

Než těsto rozdělíme na čtyři bochánky, oddělíme z něj několik kousků a utvoříme válečky silné asi jako malíček. Rozválené korpusy koláčů potřeme tvarohovou nádivkou a na střed dáme povidlovou nádivku.

Z válečků těsta utvoříme na koláčích ozdobné ornamenty, doplníme je sušenými třešněmi a rozinkami a koláče po celém povrchu posypeme loupanými mandlemi.

Okraje a těsto na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem, koláče vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 25 minut.

Recept na povidlovou nádivku najdete zde.

Recept na tvarohovou nádivku najdete zde.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...