Těsto na sladké koláče
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- tuk 100 gramů (na pečení)
- mléko 2,5 decilitru
- žloutek 2 kusy
- droždí 30 gramů (čerstvé)
- vanilkové aroma 2 kapky
- citronová kůra (nastrouhaná z 1/2 citronu)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- nádivka (povidlová)
- nádivka (tvarohová)
- mandle 1 balení (loupané na ozdobu)
- třešně 1 lžíce (sušené na ozdobu)
- rozinky 1 lžíce (na ozdobu)
- vejce 1 kus (na potření)
Postup přípravy
V míse rozetřeme droždí se lžičkou cukru a lžičkou mouky. Přidáme 2 lžíce vlažného mléka a kvásek necháme na teplém místě 10 minut vzejít. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji s cukrem, solí a nastrouhanou citronovou kůrou. V další míserozšleháme žloutky s vlažným mlékem, rozehřátým vlažným tukem a vanilkovým aroma a tuto směs vlijeme společně s kváskem do mísy k mouce. Vypracujeme vláčné těsto, poprášíme ho moukou a necháme zakryté utěrkou na teplém místě 40 minut kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejně velké části a vytvarujeme z nich na pomoučeném válu bochánky. Opět je zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.
Vykynuté bochánky rozválíme na pomoučeném válu na čtyři kruhové pláty, u kterých zvedneme okraje, přeložíme je na plech s papírem na pečení, podle chuti naplníme vybranými nádivkami a dalšími ingrediencemi a upečeme.
Tvarohové koláče
Než těsto rozdělíme na čtyři bochánky, oddělíme z něj několik kousků a utvoříme válečky silné asi jako malíček. Rozválené korpusy koláčů potřeme tvarohovou nádivkou a na střed dáme povidlovou nádivku.
Z válečků těsta utvoříme na koláčích ozdobné ornamenty, doplníme je sušenými třešněmi a rozinkami a koláče po celém povrchu posypeme loupanými mandlemi.
Okraje a těsto na povrchu potřeme rozšlehaným vejcem, koláče vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 25 minut.
Recept na povidlovou nádivku najdete zde.
Recept na tvarohovou nádivku najdete zde.
Načítám komentáře...