Treacle tart
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- ovesné vločky 190 gramů
- máslo 250 gramů (změklé)
- cukr krystal 100 gramů
- vejce 2 kusy
- sůl 1 špetka
Náplň:
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 170°c. máslo s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte osolenou mouku, rozmixované vločky a promíchejte. Přilijte lehce našlehaná vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici.
2. Těsto rozválejte a vyložte jím formy na tartaletky nebo koláčovou formu o průměru 20cm. Těsto pořádně přitiskněte k okrajům, přebytečné kusy odřízněte, na dno každé formy položte pečicí papír a zasypte fazolemi. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 20 minut. Odstraňte fazole a pečicí papír a pečte dalších 10 minut, aby těsto lehce zezlátlo. Korpusy nechte vychladnout, teplotu trouby snižte na 160°c.
3. Připravte náplň. V pánvi rozpusťte máslo, nechte zezlátnout a přidejte zlatý sirup. Pak pánev stáhněte z plotny a důkladně máslo se sirupem a melasou promíchejte. Do mísy vsypte rozmixovanou makovku a zalijte směsí z pánve. Vmíchejte smetanu, sůl, vejce, žloutek a nechte zchladnout. Nalijte na předpečený korpus, vložte do trouby a pečte 25 minut, pak snižte teplotu na 140°c a dopečte ještě 30 minut (velký koláč i 50 minut) nebo dokud náplň není pevná. Nechte vychladnout a podávejte ozdobené vločkami soli.
Poznámka k receptu
Nejklasičtější britský koláč. Tradičně se do něj používá treacle sirup, který seženete v obchodech s britskými potravinami, dobře ale poslouží i melasa.
Načítám komentáře...