Třený koláč s hruškami
Seznam surovin
- hrušky 3 kusy
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů (+ na vysypání formy)
- cukr moučkový 120 gramů
- máslo 120 gramů (+na vymazání)
- vejce 2 kusy
- mandlové plátky 1 hrst
- šťáva citronová (z půlky citronu)
- mléko 3 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Bílky oddělte od žloutků a se špetkou soli je vyšlehejte do tuhého sněhu. Změklé máslo utřete s cukrem do světlé a nadýchané pěny. K máslové směsi po jednom zašlehejte žloutky, citronovou šťávu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nařeďte mlékem a jemně do něj zapracujte sníh.
2. Hrušky oloupejte, rozpulte a vykrojte jádřinec. Ozdobně je nakrojte do vějířků (nedokrajujte do konce, aby držely pohromadě). Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte a poklaďte hruškami. Posypte plátky mandlí, vložte do trouby předehřáté na 180°c a pečte asi 20 minut dozlatova.
Načítám komentáře...