Třešňové clafoutis
Seznam surovin
- třešně 500 gramů (tmavé)
- vejce 4 kusy
- mouka pšeničná hladká 125 gramů
- mléko 2/3 decilitru
- brandy 3 lžíce
- sůl
- máslo (na vymazání plechu)
- cukr moučkový (na posypání)
- cukr moučkový 2 lžíce
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek a nalijeme do něj lehce našlehaná vejce. Přidáme cukr a sůl a vše promícháme od okrajů směrem do středu mísy. Pak přidáme mléko a šleháme, dokud není těsto hladké.
Kulatou zapékací formu o objemu 1,75 l vymažeme máslem a nalijeme do ní polovinu těsta. Rozložíme na něj třešně a zalijeme je zbytkem těsta. Nakonec vše pokapeme brandy.
Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 40 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby koláč pocukrujeme a podáváme ho ještě teplý.
Poznámka k receptu
Clafoutis (čtěte klafutý) je typický francouzský moučník, který se připravuje ve své nejklasičtější podobě s hodně tmavými, černými třešněmi. Vynikající je ale i s jiným ovocem, třeba broskvemi, nektarinkami nebo švestkami.
Načítám komentáře...