Tříkrálový koláč
Seznam surovin
Na korpus:
- listové těsto 400 gramů
Na mandlový krém:
- máslo 125 gramů (změklé)
- cukr moučkový 125 gramů
- mandle 100 gramů (loupané, mleté)
- pistácie 30 gramů (nesolené, mleté)
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- vejce 2 kusy (velká)
- likér pomerančový 1 lžíce (nebo vody z pomerančových květů nebo třtinového rumu)
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- žloutek 1 kus (na potření)
- mléko 1 lžíce (na potření)
- čokoládové pecky 60 gramů (nebo nakrájená čokoláda)
- amulet pro štěstí (např. mince nebo vhodná figurka snášející vysoké teploty)
- cukr moučkový 1 lžíce
Postup přípravy
Máslo krátce prošleháme (ne do pěny). V misce smícháme moučkový cukr, mleté mandle a pistácie, škrob a sůl a směs zapracujeme do másla. Jedno po druhém vmícháme vejce, pak pomerančovou vodu (nebo likér či rum) a krém necháme v chladničce odležet nejméně hodinu (nebo i přes noc).
Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme je na pomoučeném válu na dva kruhové pláty o trochu větším průměru, než je průměr kulaté formy na pečení.
Jeden plát těsta přeneseme do kulaté formy vyložené papírem na pečení, okraje těsta seřízneme podle formy a dno propícháme vidličkou. Na dno rozetřeme připravenou náplň tak, aby zůstal po okrajích volný pruh široký asi 3 cm, a ten potřeme žloutkem rozšlehaným se lžící mléka.
Náplň posypeme čokoládovými peckami, vmáčkneme do ní na libovolném místě amulet, náplň zakryjeme druhým plátem těsta a po okrajích ho pomocí vidličky ozdobně přimáčkneme ke spodnímu plátu. Na povrchu koláče naznačíme nožem stočené rýhy od středu směrem k okrajům (dáváme pozor, abychom těsto neprořízli). Doprostřed pak uděláme malý otvor, kterým bude unikat pára.
Povrch koláče potřeme zbylým rozšlehaným žloutkem s mlékem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova. Asi 5 minut před koncem potřeme koláč moučkovým cukrem smíchaným se dvěma lžícemi vařící vody.
Před podáváním necháme koláč zchladnout na pokojovou teplotu, ozdobíme ho korunou a všechny upozorníme na schovaný amulet.
Poznámka k receptu
Tříkrálový koláč se peče hlavně ve Francii a tradičně se tu podává 6. ledna, na svátek Tří králů. Má připomínat příchod tří mudrců, Kašpara, Melichara a Baltazara za Ježíškem do Betléma. Tři králové přišli z Asie, Afriky a Evropy, aby mu předali své dary. Koláč se krájí na tolik dílů, kolik je stolovníků. Dříve se krájel i jeden díl navíc. Říkalo se mu „díl pro chudé“ a byl určen prvnímu chudákovi, který přišel do domu. V 18. století se do koláče dávaly porcelánové figurky představující Jezulátko nebo jednotlivé postavy u jeslí. V dnešní době existuje nepřeberné množství druhů figurek, které se staly sběratelským artiklem.
Podle tradice se ke krájení koláče musí sejít celá rodina. Nejmladší dítě si vleze pod stůl a určuje, kdo který díl koláče dostane. Ke koláči patří i koruna. Tu dostane ten, kdo ve svém díle koláče najde figurku. Stává se králem dne a má po celý rok štěstí.
Načítám komentáře...