Tvarohové koláčky s rybízem
Seznam surovin
Na těsto:
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- sůl 1 špetka
- cukr 40 gramů
- mléko 70 mililitrů (vlažné)
- droždí 15 gramů (čerstvé)
- žloutek 1 kus
- máslo 75 gramů
Na náplň:
- tvaroh měkký 600 gramů
- cukr 100 gramů
- vejce 3 kusy (velká)
- máslo 50 gramů
- krupice 2 lžičky
- rybíz 500 gramů (červený, očištěný)
Na drobenku:
- mouka pšeničná polohrubá 70 gramů
- máslo 50 gramů (změklé)
- cukr 50 gramů
- skořice 1 špetka (mletá)
Kromě toho:
- máslo (na vymazání formiček)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formiček)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vlažné mléko rozmíchané s droždím a žloutek a vypracujeme hladké těsto, do kterého nakonec zapracujeme změklé máslo. Mísu s těstem zakryjeme a uložíme do chladničky (těsto nenecháváme kynout).
Mezitím v míse rozšleháme tvaroh s cukrem a jedno po druhém zašleháme vejce. Pak vmícháme rozpuštěné zchladlé máslo a krupičku.
Těsto rozdělíme na čtyři díly, rozválíme je na pomoučeném válu na kulaté pláty, vyložíme jimi čtyři vymazané a vysypané kulaté formičky a přebytečné těsto odkrojíme. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň a posypeme ji rybízem. Všechny přísady na drobenku promneme prsty a drobenku nasypeme na rybíz. Ze zbylého těsta vykrojíme kytičky, případně z něj uděláme i copánky, přilepíme je pomocí rozšlehaného vejce na okraje koláčků a také je potřeme vejcem.
Koláčky vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 20-25 minut dozlatova. Necháme je vychladnout a před podáváním je poprášíme moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Místo malých koláčků můžete upéct jeden velký koláč na hlubším plechu a nakrájet ho na čtverečky.
Načítám komentáře...