Tvarohový borůvkový koláč
Seznam surovin
- máslo 60 gramů
- sušenky máslové 120 gramů
- ovesné vločky 2 lžíce
- vejce 3 kusy
- tvaroh 200 gramů (hrudkovitý, cottage cheese bez příchuti)
- tvaroh měkký 250 gramů
- moučka škrobová 4 lžičky
- citronová kůra 1 lžíce (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- cukr moučkový 130 gramů
- borůvky 200 gramů
Postup přípravy
Sušenky rozdrťte a smíchejte s vločkami a rozehřátým máslem. Směsí pokryjte dno dortové formy, kterou jste předtím vyložili pečicím papírem, a mírně stlačte.
Hrudkovitý a měkký tvaroh rozšlehejte dohladka, přišlehejte postupně 2 žloutky a 1 celé vejce, potom přimíchejte škrobovou moučku a citronovou kůru. Ze 2 bílků a soli ušlehejte pevný sníh a přišlehejte k němu 120 g prosetého moučkového cukru. Část sněhu vmíchejte k tvarohové hmotě, přidejte borůvky (150 g) a nakonec druhou část sněhu.
Hmotu nalijte na sušenkovou drť v dortové formě a vložte do předehřáté trouby. Koláč pečte nejdříve při 180°C 30 minut, potom ho přikryjte alobalem, teplotu snižte na 160°C a pečte ještě asi 60 minut (vyzkoušejte špejlí, zda je dobře propečený).
Upečený koláč nechte vychladnout a ozdobte ho zbylými borůvkami a posypte zbytkem moučkového cukru.
Načítám komentáře...