Tvarohový koláč s brusinkovým želé a brandy snaps
Seznam surovin
Na korpus:
Na náplň:
- sýr krémový 300 gramů (Philadelphia)
- cukr 200 gramů
- moučka škrobová 2 lžíce
- smetana zakysaná 100 gramů
- vejce 1 kus
- žloutek 2 kusy
- smetana na vaření 10 mililitrů
- vanilkový lusk 1 lahev
Na brusinkové želé:
- brusinky 2 lžíce (sušené)
- víno červené 100 mililitrů
- želatina 3 plátky
- cukr 1 lžička
Na brandy snaps:
- sirup kukuřičný 210 mililitrů
- cukr 200 gramů
- zázvor 1 špetka (mletý)
- smetana 50 mililitrů
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- máslo 1 lžíce
Postup přípravy
Nejdříve připravíme náplň. Cukr, škrob a sýr Philadelphia rozmícháme v míse, dokud se jednotlivé přísady dobře nepromísí. Poté přidáme oba druhy smetany, vmícháme vejce, žloutky a dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku.
Dále připravíme korpus. V misce rozdrtíme sušenky, promícháme je se změklým máslem, cukrem, skořicí a kakaem a hmotu umačkáme na dno dortové formy (jde to dobře například dnem skleničky). Na korpus nalijeme připravenou sýrovou směs, vše vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a pečeme asi 60 minut.
Brusinky na želé namočíme do vína, přidáme cukr a necháme přes noc nasáknout. Pak brusinky scedíme, tekutinu zahřejeme, přidáme do ní želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí (tekutina se nesmí vařit). Vrátíme zpět brusinky, želé nalijeme do vhodné formy a necháme ztuhnout.
Všechny přísady na brandy snaps dobře promícháme. Z těsta tvoříme na plech vyložený papírem na pečení kolečka, vložíme je do vyhřáté trouby a rychle upečeme.
Koláč nakrájíme a podáváme s brandy snaps a brusinkovým želé nakrájeným na kostky.
Poznámka k receptu
Autorem tohoto receptu je Radek Šubrt, šéfkuchař a majitel restaurací AMADE a SOKOOL a jídelen Na Pruhu a Na Krejcárku. Svou kuchařskou show bude opět předvádět na 2. Ročníku Gastro Food Festu v Litoměřicích, který se koná 17. – 19. října 2014. Více informací na www.gastrofoodfest.cz.
Načítám komentáře...