Tvarohový koláč s hruškami
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 260 gramů
- máslo 125 gramů
- cukr moučkový 125 gramů
- žloutek 1 kus
- voda 1 lžíce (studená)
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- máslo 1 lžíce (na vymazání)
Na náplň:
- tvaroh měkký 400 gramů
- hrušky 3 kusy
- jogurt bílý 150 gramů
- vejce 2 kusy
- cukr krupice 75 gramů
- cukr třtinový 70 gramů
- šťáva citronová 1 lžička
- citronová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
Postup přípravy
Na vál prosejeme mouku s cukrem, uprostřed utvoříme důlek, nakrájíme do něj změklé máslo, přidáme špetku soli a citronové kůry, žloutek a lžíci vody a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do
mikrotenové fólie a necháme 30 minut odležet v chladu.
V míse smícháme tvaroh s jogurtem. Vejce vyšleháme s oběma druhy cukru a vmícháme je do jogurtové hmoty. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme je podélně na šestiny a smícháme s citronovou kůrou a šťávou.
Těsto rozválíme mezi dvěma fóliemi na plát a vyložíme jím pekáček lehce vymazaný máslem. Na těsto nalijeme jogurtovou náplň a rozložíme na ni nakrájené hrušky. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 210 °C a pečeme 15 minut. Poté snížíme teplotu na 150 °C a koláč dopečeme ještě 20 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Místo hrušek můžete koláč poklást půlkami meruněk nebo broskví, případně plátky oloupaných jablek, pokaždé bude vynikající.
Načítám komentáře...