Tvarohový koláč s jahodami
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- cukr moučkový 200 gramů
- tuk 200 gramů (na pečení)
- vejce 2 kusy
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- tuk (na vymazání formy)
Na náplň:
- jahody 400 gramů
- tvaroh měkký 400 gramů
- cukr 200 gramů
- vejce 3 kusy
- mléko 3,5 decilitru
- rum 2 lžíce
- pudinkový prášek vanilkový 1 balíček
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- vanilková esence (několik kapek)
Na drobenku:
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- máslo 70 gramů
Postup přípravy
V míse smícháme nakrájený tuk s prosátým cukrem a vejci a přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva. Rychle vypracujeme těsto, které necháme v chladu odležet.
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu a vložíme do vymazané formy. Důkladně ho vymačkáme prsty do stran a k okrajům formy a těsto přečnívající přes okraje odkrojíme.
Tvaroh dobře rozmícháme s mlékem, cukrem, vejci, rumem, pudinkem a citronovou kůrou a nalijeme do formy. Na povrch rozdělíme očištěné jahody, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 20 minut.
Přísady na drobenku důkladně promneme prsty, drobenku nasypeme na předpečený koláč a pečeme ještě asi 20 minut.
Načítám komentáře...