Tvarohový koláč se švestkami
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- mléko 2 decilitry
- cukr 30 gramů
- olej 3 lžíce
- žloutek 1 kus
- droždí 20 gramů
- sůl 1 špetka
Na náplň:
- tvaroh měkký 500 gramů
- švestky 15 kusů
- vejce 1 kus
- cukr 3 lžíce
- moučka škrobová 2 lžíce
Na drobenku:
- máslo 80 gramů
- cukr 80 gramů
- mouka pšeničná hrubá 80 gramů
Postup přípravy
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, olej a žloutek, vše zalijeme mlékem s droždím a vypracujeme vláčné těsto (nesmí se lepit).
Rozdělíme ho na dvě části, každou ihned rozprostřeme do remosky nebo koláčové formy vyložené papírem na pečení, překryjeme utěrkou a necháme asi 20 minut kynout.
Mezitím rozpůlíme a vypeckujeme omyté švestky. V míse utřeme tvaroh s vejcem, cukrem a škrobovou moučkou.
Máslo, cukr a hrubou mouku promneme prsty na drobenku.
Vykynuté těsto v obou formách roztáhneme po okrajích do výšky a rozetřeme na něj tvarohovou nádivku. Na tu rozložíme půlky švestek řezem dolů a vše posypeme drobenkou.
Obě formy vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a koláče pečeme asi 40 minut.
Načítám komentáře...