Valentýnský jablkový koláč
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- sůl 1 špetka
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- Hera 150 gramů
- vejce 1 kus
- voda 5 lžic (studená)
- jablka 750 gramů
- šťáva citronová 1 kus (z 1 citronu)
- pudinkový prášek vanilkový 1/2 balíčku
- cukr krupice 100 gramů (polovina na těsto, polovina na sníh)
- čokoládová poleva tmavá 1 balení
Postup přípravy
Mouku s práškem do pečiva a solí prosejte na vál, přidejte cukr, tuk, žloutek a vodu a rychle zpracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte dobře vychladnout.
Poté z těsta oddělte třetinu, zabalte ji a dejte dál chladit. Ostatní těsto rozválejte na plát a vyložte jím koláčovou formu s pečicím papírem.
Jablka oloupejte, vykrájejte jaderník, hrubě je nastrouhejte, zalijte citronovou šťávou, přidejte skořici, cukr, pudingový prášek, promíchejte a rozetřete na těsto. Navrch nastrouhejte zbylé vychlazené těsto, vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte asi 30 minut.
Mezitím z bílku našlehejte tuhý sníh, zašlehejte do něj pískový cukr a lžící rozdělte na předpečený koláč a zvolna dopečte.
Čokoládovou polevu v sáčku rozehřejte, odstřihněte růžek a na pečicí papír položený na prkénku udělejte polevou srdíčka a vložte je ztuhnout do chladu.
Studený koláč ozdobte srdíčky.
Načítám komentáře...