Vdolky s povidly
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- sůl 1 špetka
- cukr 100 gramů (krupice)
- vejce 1 kus
- droždí 1/2 kostky
- mléko 250 mililitrů
- sádlo 500 gramů (na smažení)
Zdobení:
- tvaroh tvrdý 100 gramů
- švestková povidla
- smetana zakysaná 200 gramů
Postup přípravy
1. Mouku se solí prosejte do mísy, přidejte cukr a vejce, rozdrobte droždí a přilijte vlažné mléko. Vypracujte hladké těsto, které nelepí. Vykynuté těsto rozválejte na dobře pomoučeném vále na tloušťku asi 1,5 cm a vykrajovátkem nebo skleničkou omočenou v mouce vykrajujte kolečka. Zakryjte je utěrkou a nechte ještě asi 30 minut kynout.
2. Před smažením do středu každého vdolku udělejte dolík, aby tolik nevyběhly, a smažte je nejdřív dolíkem dolů. Jakmile vdolky zezlátnou a vyplavou na povrch tuku, vyjměte je děrovanou naběračkou.
3. Přebytečný tuk nechte odsát na papírových kuchyňských utěrkách, pak vdolky potřete povidly, posypte nastrouhaným tvarohem a ozdobte zakysanou smetanou. Podávejte nejlépe ještě teplé.
Načítám komentáře...