Vločkový koláč s ostružinami
Seznam surovin
- ovesné vločky 150 gramů (nebo pšeničné)
- cukr hnědý 160 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 120 gramů
- máslo 120 gramů (rozpuštěné)
- banány 1 kus (rozmixovaný)
- skořice 1 lžíce (mletá)
- jedlá soda 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
Na náplň:
- ostružiny 500 gramů
- cukr 2 lžíce
- víno červené 2 lžíce (nebo voda)
- šťáva citronová 1 lžíce
Postup přípravy
V míse smícháme vločky s moukou, hnědým cukrem, sodou, špetkou soli a mletou skořicí, přilijeme rozpuštěné zchladlé máslo, přidáme rozmixovaný banán a dobře promícháme. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 15 minut odpočinout.
Očištěné ostružiny nasypeme do kastrůlku, přidáme k nim víno nebo vodu, cukr a citronovou šťávu a za občasného promíchání vše podusíme. Když směs začne houstnout, stáhneme ji z ohně a necháme lehce zchladnout.
Dvě třetiny připraveného těsta rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 20 minut, dokud těsto nezačne zlátnout. Pak ho potřeme podušenými ostružinami, rozdělíme na ně zbylé těsto a koláč pečeme ještě dalších asi 20 minut.
Hotový koláč necháme trochu prochladnout a před podáváním ho nakrájíme na čtverečky.
Načítám komentáře...