Základní těsto I
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 320 gramů
- cukr krystal 2 lžíce
- máslo 225 gramů (studené)
- voda 50 mililitrů (ledová)
- žloutek 1 kus (smíchaný se lžící mléka na potření)
Postup přípravy
1. Do mísy prosejte mouku, přidejte na kostičky nakrájené vychlazené máslo a rukama začněte vypracovávat směs podobnou drobence. Po částech pomalu přidávejte vodu a jídelním nožem ji do drobivé směsi zapracujte (ruce by máslo začaly rychle zahřívat). Dostatečné množství vody poznáte podle toho, že těsto už začíná držet pohromadě. přesuňte ho na pracovní plochu, ale nijak nezpracovávejte, jen zmačkejte k sobě. Vytvarujte kouli, zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.
2. Vychladlé těsto rozdělte na dvě části, jednu položte na pracovní desku, druhou vraťte do lednice. Poprašte těsto lehce moukou a rozválejte ho do kruhu o něco většího, než je průměr formy s výškou boků, kterou budete na pečení používat. Těsto nenatahujte, neobracejte, jen jedním směrem válejte. Otáčejte s ním po směru hodinových ručiček, a pokud se začne lepit na pracovní plochu či na váleček, podsypávejte moukou. Nakonec je přeneste do formy a důkladně přimáčkněte k bokům. dejte opět na 30 minut vychladit do lednice.
3. Rozválejte druhý díl těsta, upleťte copánky nebo jiné ozdobné prvky a vykrájejte vykrajovátky oblíbené tvary. Koláč vyndejte z lednice, naplňte ho vybranou náplní, potřete okraje rozšlehaným žloutkem s mlékem a koláč ozdobte. povrch rovněž potřete žloutkem, dejte do trouby a upečte podle konkrétního receptu.
Poznámka k receptu
Tohle těsto je nejen neuvěřitelně dobré, ale v troubě se navíc ani nepohne. Tvořte pletené, mačkané nebo ohýbané okraje a ve vykrajovaných tvarech nožem kreslete detaily – těsto se nenafoukne ani nesveze.
Forma o průměru 24cm
Načítám komentáře...