Žíhaný koláč s ovocem
Seznam surovin
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá 2 lžíce (na vysypání)
Na tmavé těsto:
- mouka pšeničná hladká 1 hrnek
- mouka pšeničná hrubá 1 hrnek
- mléko 1 hrnek
- olej 3/4 hrnku
- cukr 1/2 hrnku
- vejce 2 kusy
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- cukr vanilkový 1 balíček
- kakao 2 lžíce
- sůl 1 špetka
Na světlé těsto:
- tvaroh měkký 2 kostky
- mléko 1 hrnek
- cukr 1/2 hrnku
- vejce 2 kusy
- pudinkový prášek vanilkový 1 balíček
- cukr vanilkový 1 balíček
- sůl 1 špetka
Na doplnění:
- kompot hruškový 250 gramů
- rybíz červený 150 gramů (nebo bílý)
- šťáva 1 hrnek (z hruškového kompotu)
- dortové želé čiré 2 balíčky
Postup přípravy
V míse smícháme všechny přísady na tmavé těsto, několik lžic těsta si necháme stranou a zbytek nalijeme na vymazaný a vysypaný plech.
V další míse smícháme všechny přísady na světlé těsto, opatrně ho nalijeme na tmavé těsto na plechu a několika tahy vidličkou těsta lehce promícháme. Na povrch pak v tenkých linkách naneseme zbylé tmavé těsto.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut.
Upečený koláč necháme vychladnout a pak na něj rozdělíme na kousky nakrájené hrušky a kuličky rybízu. Šťávu z kompotu smícháme s 2,5 dl vody a v této směsi uvaříme dortové želé podle návodu na sáčku. Nalijeme ho na ovoce na koláči a necháme ztuhnout
Poznámka k receptu
Dávkování: 1 hrnek = 2,5 dl
Načítám komentáře...