Kořeněné müsli
Seznam surovin
- ovesné vločky 250 gramů
- semínka slunečnicová 25 gramů
- semínka dýňová 25 gramů
- mandle 100 gramů (neloupané)
- cukr třtinový 50 gramů
- sůl 1 lžička
- zázvor 1 lžička (mletý)
- skořice 1 lžička (mletá)
- jablečná povidla 90 gramů (přesnídávka)
- olej 25 gramů
- med 25 gramů (tekutý)
- brusinky 100 gramů (sušené)
Postup přípravy
1. Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte mělký plech trochou oleje.
2. V míse smíchejte všechny sypké suroviny kromě brusinek. Přilijte přesnídávku, med, zbytek oleje a vše důkladně promíchejte velkou lžící nebo vařečkou. Spíš než pohyby zdola nahoru jsou tu účinné roztírací tlaky o dno a stěny mísy.
3. Lepkavou směs rozprostřete v nízké vrstvě na plech a vložte do trouby. Pečte celkem 30–35 minut. V polovině doby pečení začněte müsli pravidelně po 5 minutách promíchávat. Jakmile müsli zezlátne a přestane být částečně lepkavé, odeberte malý vzorek a nechte ho zchladnout. Je-li po vychladnutí křupavý a dobře se rozdrobí, máte upečeno. Pozor, hranice mezi dobře upečeným a spáleným müsli je velmi tenká, buďte ke konci pečení rychlí a stále ve střehu.
4. Müsli nechte dobře vychladnout a smíchejte s brusinkami. Ihned poté vložte do vzduchotěsné sklenice nebo krabice, jinak začne vlhnout, ztrácet křupavost a kazit se.
Poznámka k receptu
Tohle müsli můžete brát jako základ pro další a další varianty. Vyměňte semínka za jiná, mandle nahraďte ořechy, koření zaměňte za své oblíbené. Nebojte se soli, na tohle množství surovin je jí tak akorát.
Načítám komentáře...