Košíčky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 170 gramů
- tuk 125 gramů
- cukr moučkový 80 gramů
- žloutek 1 kus
- tuk (na vymazání formiček košíčků)
Na krém:
- máslo 120 gramů
- pistácie 70 gramů (nesolené mleté)
- cukr moučkový 50 gramů
- čokoláda bílá 50 gramů (rozpuštěná)
Postup přípravy
Nesolené pistácie vsypeme do vroucí vody, necháme je přejít varem, sejmeme z ohně, scedíme a oloupeme. Rozložíme je na papírovou utěrku a na topení nebo v mírně ohřáté troubě usušíme a pak najemno umeleme.
Mouku prosejeme s cukrem, přidáme na kousky nakrájený tuk, promícháme, vmícháme žloutek a vytvoříme tužší těsto.
Těsto rozdělíme na 12 dílů, v dlaních z nich uválíme kuličky a každou vmáčkneme po obvodu do tukem vymazaných košíčků. Košíčky necháme v lednici 40 minut odpočinout a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 15 minut dozlatova. Ještě horké košíčky vyklepneme z forem a necháme na mřížce vychladnout.
Na krém vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Přilijeme čokoládu a za stálého šlehání vmícháme umleté oříšky. Krém necháme v lednici 20 minut ztuhnout, pak jej přendáme do cukrářského sáčku s ozdobně řezanou trubicí a nastříkáme do připravených košíčků. Moučník necháme hodinu vychladit.
Načítám komentáře...