Čokoládové Crème Brûlée
Seznam surovin
- čokoláda 100 gramů (kvalitní)
- smetana 5 decilitrů
- žloutek 6 kusů
- cukr krupice 60 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- vanilková esence 1/2 lžičky
- cukr hnědý 4 lžičky
- mochyně (physalis, na ozdobení)
- čokoláda (hoblinky, na ozdobení)
Postup přípravy
V kastrůlku smícháme smetanu s krupicovým a vanilinovým cukrem a mícháme, dokud se oba cukry nerozpustí. Směs zahřejeme na teplotu asi 50 – 60 °C, přidáme do ní čokoládu rozlámanou na kousky a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladký krém. Vmícháme do něj žloutky, ochutíme ho vanilkovou esencí a krém rozdělíme do vhodných zapékacích misek nebo hrníčků.
Postavíme je do pekáčku, který naplníme teplou vodou tak, aby sahala do poloviny výšky misek, vložíme do trouby vyhřáté na 98 °C a pečeme, dokud krém neztuhne. Pak necháme krém dobře vychladit, nejlépe do druhého dne.
Vychlazený krém v miskách posypeme vrstvou hnědého cukru a vložíme na chvilku těsně pod spirály grilu rozpáleného na maximum. Jakmile se cukr rozpustí a začne karamelizovat, misky vyjmeme, krém ozdobíme a ihned podáváme.
Načítám komentáře...